Choď na obsah Choď na menu
 


Viera

náboženstvo  percento veriacich 
Budhizmus  75%
Šintoizmus 24%
Kresťanstvo 1%

 

Hlavnými náboženstvami sú šintoizmus a budhizmus  tieto náboženstvá sa  kombinujú. 1% obyvateľstva sa hlási aj ku kresťanstvu. Nachádzajú sa tu aj sekty, ktoré tieto náboženstvá kombinujú.

 

 

 

Budhizmus -  základ budhizmu vytvoril Buddha Šakjámuni, ktorý dosiahol osvietenia vďaka meditácii a slobode mysle.

220px-buddhastthailand.jpg

Budhizmus je náboženstvom bez Boha alebo bohov významne odlíšených od ľudstva.Budhizmus preberá z tradície vieru v odplatu dobrých a zlých činov (karma) a učenie o kolobehu životov. Učenie budhizmu je založené na odmietaní strastiplného bytia a na hľadaní cesty, ktorá vedie k oslobodeniu z kolobehu života, ktorého podstatu tvorí utrpenie(viera v reinkarnáciu).

200712011807_tigermonk.jpg

 

 

Šintoizmus je prastaré japonské náboženstvo, ktoré vzniklo už v rannom období rodového zriadenia. Šintoizmus nie je učenie, ale v podstate len mytológia a zvyky. Najvyšším božstvom je bohyňa slnka Amaterasu. Bohovia sú perzonifikovanými silami prírody, alebo sú to zbožštení hrdinovia. Staré náboženstvo „cesta kami“-v doslovnom preklade "cesta bohov" si drží v úcte božstvá, duchov a nadprirodzené sily zvierat a rastlín, hôr a morí, všetky prírodné javy a duchov predkov. Všetko na svete má svoju dušu a teda je posvätné. Náboženstvo je vyjadrením posvätnej úcty. V neskoršom období preniká do Japonska konfucianizmus a buddhizmus, ktoré šintoizmus značne ovplyvnili. Šintó nie je japonský výraz.,bol odvodenný z čínskeho „šen“ a „tao“ vtedy, keď do Japonska po prvý raz prenikol buddhizmus(asi 6.stor.). Mal odlíšiť staré náboženstvo od nového. Starý šintoizmus bol kombináciou „cesty kami“ a starého kultu predkov. Podľa šintoistickej mytológie, ktorá je v porovnaní s gréckou podstatne jednoduchšiaa primitívnejšia ,sa éra kami začala vtedy, keď z chaosu vznikol vesmír. História ľudstva sa začala, keď Ninigi, pravnuk Amaterasu-omikami, zostúpil do nižších sfér a jeho pra-pravnuk Jimmutennó po víťaznej výprave z ostrova Kyushu do oblasti Jamato založil 11. februára roku 660 pred Kr. prvé cisárstvo a stal sa prvým cisárom zjednoteného Japonska.

temple-830948_960_720.jpg